Het Team Dukes of Desert avontuur: de Antwerpen-Banjul Challenge 2011

Al geruime jaren liep ik rond met het idee om deel te nemen aan een uitdaging voor het goede doel. Een ‘Challenge’ die inhield: een stevige off-road auto aanschaffen, daarmee van Venlo naar Gambia (Afrika) rijden, de auto ter plaatse verkopen en vervolgens met de opbrengst een solar waterpomp installeren. De uitdaging was uiteraard om de lokale bewoners te kunnen helpen. Maar wel degelijk ook om zelf het avontuur mee te kunnen maken. Zo’n twee jaar geleden nam Maurice Walda kennis van mijn plannen en werd direct aangestoken met hetzelfde virus. En zo ontstond het team The Dukes of Desert.

Zo’n anderhalf jaar voorbereiding ging vooraf aan het realiseren van hun ambitie. Voor de Kanuma Basic Cycle School in Kanuma, Gambia zou een solar waterpomp met watertoren moeten worden gerealiseerd. Compleet voorzien van zonnepanelen en met een capaciteit van zo’n 4.000 liter per dag. Het opgepompte water zou de school moeten voorzien van drinkwater en sanitair water. Maar ook irrigatiewater voor de schooltuinen. Want agricultuur maakt deel uit van het leerprogramma. Zo zou de school zelf fruit en groenten kunnen gaan telen dat vervolgens weer lokaal verkocht zou kunnen worden. De inkomsten daarvan zouden dan weer geïnvesteerd kunnen worden in de verdere ontwikkeling van de school. Een uitdaging dus die niet alleen een tijdelijke oplossing zou bieden, maar die ook kansen zou creëren voor de toekomst. Een project dat de lokale bevolking zelfstandig verder zou kunnen ontwikkelen.

Om er zeker van te zijn dat dit project ook compleet gerealiseerd zou worden, wilde Maurice en ik niet alleen volstaan met het genereren en afleveren van het benodigde geld. We wilden ook letterlijk eigenhandig meebouwen aan de realisatie van de waterpomp. En dat is ons gelukt. Want de solar waterpomp staat er. En hij werkt! Als dank kregen Maurice en ik door de school de eretitel “Kings Of Kanuma” toebedeeld.

“Het begon voor ons allemaal op 12 maart jongstleden, toen we eindelijk met onze zelfgekochte 4×4 off-road wagen konden vertrekken. Onze reis bracht ons via België, Frankrijk, Spanje, Marokko, Mauritanië en Senegal uiteindelijk in Gambia. Wat als onze droom begon, werd een ongelooflijk avontuur. Een reis die we iedereen mogen aanraden. Met name Marokko was voor ons een bijzondere ervaring. Een erg gastvrij paradijs met ongelooflijk veel natuurschoon in allerlei soorten en vormen. Ondanks dat wij de broze zonnepanelen zelf op ons autodak vervoerden, moesten we uiteraard – daar waar wegen ontbraken – ook off the road rijden. Dat was een waanzinnige ervaring. Net als de dagen door de woestijn en de tocht die we maakten over het strand van Mauritanië. Dat maakte het allemaal àf.

We hebben het gedaan. Missie volbracht. We hebben de auto met de zonnepanelen naar Gambia gebracht. En we hebben de 4 x 4 kunnen verkopen voor het bedrag dat we nodig hadden om samen met de lokalen de solar watertoren te kunnen bouwen. ’t Is allemaal gelukt. De Kanuma Basic Cycle School in Gambia heeft met deze solar waterpomp een betere toekomst. Maar we hadden dit natuurlijk nooit allemaal kunnen realiseren zonder jullie hulp; zonder de hulp van onze familie, vrienden en gulle sponsors.


Daarom willen wij hierbij jullie en iedereen die ons – op welke manier dan ook – in ons avontuur heeft gesteund, van harte bedanken.
En ook de Kanuma Basic Cycle School sends their warm regards to all of you!”

 

 

Veel dank en warme groeten,

 

Team Dukes of Desert – Ynze Aerdts & Maurice Walda